Aan de slag

28.09.2023 Partners

Workshop: Diverse en inclusieve partnerschappen

Morgan Hoftijzer

Workshop: Diverse en inclusieve partnerschappen

Tijdens de bijeenkomst Samen Inclusief Verder op maandag 20 maart in Beeld & Geluid verzorgde Terence Guiamo op verzoek van de Actiegroep Partners de workshop ‘Diverse en inclusieve partnerschappen’. Een verslag van Morgan Hoftijzer van de Actiegroep Partners. 

De Actiegroep Partners heeft zich de afgelopen jaren ingezet in het ontwikkelen van een stappenplan voor het aangaan van diverse en inclusieve partnerschappen. Dit stappenplan is tot stand gekomen door het doorlopen van een traject onder leiding van Terence Guiamo. Het traject met Terence bestond uit verschillende fasen, waaronder een analyse, een awareness-sessie en een eind adviesgesprek. 

De awareness-sessie was voor de Actiegroep Partners een belangrijk en onmisbaar onderdeel van het traject. Tijdens de bijeenkomst op 20 maart heeft Terence een aangepaste versie hiervan gegeven. Daarbij ging Terence in op de vraag: Hoe ga je inclusieve en diverse partnerschappen aan?

Waarom zijn partnerschappen zo belangrijk?

Tijdens de workshop doken we in op de vraag waarom diversiteit en inclusie (DNI) zo’n belangrijk onderwerp is, zeker als het gaat om partnerschappen. Partnerschappen kunnen DNI binnen jouw organisatie verrijken, want via hen kan je DNI binnen jouw organisatie vergroten. Terence geeft de Sustainable Development Goals (SDGs) als mooi voorbeeld, waar DNI in diverse SDGs bij elkaar komt. De SDG 17 gaat ook specifiek over partnerschappen. 

Stappen naar inclusieve partnerschappen

Terence nam ons mee door de zes stappen van het stappenplan Inclusieve Partnerschappen. We stonden stil bij de zichtbaarheid van DNI voor het publiek en waarom de betrokkenheid van leiders zo belangrijk is. Ook kwam perceptie aan bod, waarbij het verhaal door middel van framing anders over kon komen. Als allerlaatste punt benadrukte Terence het delen van ons verhaal. Want door het delen van onze standpunten en visie weten huidige en mogelijke partnerschappen duidelijk waar wij staan.  

Proces is een tweerichtingsverkeer

Bij het doorlopen van het stappenplan is het belangrijk te beseffen dat het een proces is dat twee kanten op gaat. Je kunt namelijk niet van partners verwachten dat zij zich ver op DNI ontwikkelen, zonder er zelf mee aan de slag te gaan. Met dit proces kun je elkaar verrijken: jullie organisatie kan partnerschappen stimuleren om met DNI aan de slag te gaan, maar andersom kan jouw organisatie ook veel leren van partnerschappen die DNI al hoog op de agenda hebben staan. 

‘Als je niet expliciet werkt aan inclusie, draag je automatisch bij aan exclusie.’ – Esther Mollema

Over Terence Guiamo

Terence is expert op het gebied van de implementatie van diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Hij werkt als Global Director Inclusion, Diversity & Belonging bij Just Eat Takeaway.com (in Nederland bekend als thuisbezorgd.nl).