Aan de slag

14.12.2022 Programma

Kennissessie: Programma’s voor mensen met prikkelgevoeligheid

Glenneth Sarkam & Liset Stoffers

Tijdens het programma Samen Inclusief onderzocht de Actiegroep Programma wat er komt kijken bij inclusief en toegankelijk programmeren. Dit deden we aan de hand van een aantal publiekssubgroepen die we graag (beter) willen bedienen. Tijdens (online) kennissessies werd het programmeren met en voor deze subgroepen nader onderzocht. We spraken met experts, ervaringsdeskundigen en medewerkers van wetenschapsmusea en science centers. Op deze plek delen we zoveel mogelijk van de kennis, inzichten, tips en ervaringen die we tijdens deze gesprekken hebben opgedaan met betrekking tot inclusief programmeren.

In gesprek met: Iris van Heesch van de Stichting Onbeperkt Genieten en Lenny van de Schoor, ervaringsdeskundige.

Prikkelgevoeligheid komt voor bij mensen van alle leeftijden. Deze mensen hebben een lagere tolerantie voor prikkels of een prikkelverwerkingsstoornis. Ruim zes miljoen mensen ondervinden hinder van de vele prikkels in onze samenleving. Dit gaat om 35% van de Nederlanders.

Ruim zes miljoen mensen ondervinden hinder van de vele prikkels in onze samenleving

Voorbeelden van prikkels zijn onder andere drukte, geluiden en andere zintuiglijke waarnemingen. Prikkelgevoeligheid, ook wel overprikkeling, komt veel voor bij hersenaandoeningen. Hersenaandoeningen die kunnen leiden tot overprikkeling zijn een beroerte, de ziekte van Parkinson, angststoornissen, en hersenbeschadigingen door een ongeval. Mensen met een autismespectrumstoornis, ADHD of ADD hebben ook vaak last van overprikkeling.

Voor deze personen is een prikkelarm aanbod van wezenlijk belang bij een cultuurbezoek. Mensen met een prikkelgevoeligheid ondervinden drempels op allerlei vlakken: van weinig tot geen zitplaatsen, de toegankelijkheid van het gebouw, de vele auditieve en visuele prikkels tot het vervoer naar de locatie.

Naar aanleiding van deze kennissessie heeft Het Natuurhistorisch zich aangemeld voor het StartUP traject van Stichting Prikkelarm i.s.m. De Hersenstichting. Lees hier meer over in het Praktijkverhaal ‘Een prikkelarme ochtend in Het Natuurhistorisch’.

Tips, inzichten en adviezen om mee te nemen uit deze kennissessie:
  • De groep mensen die behoefte heeft aan een prikkelarm museumbezoek is veel groter dan wij dachten. Mensen met een autismespectrumstoornis maar ook mensen met angstproblematiek of met het post-COVID-syndroom kunnen baat hebben bij een prikkelarme openstelling.
  • Werk altijd samen met experts of ervaringsdeskundigen. Als je zelf geen last van prikkels hebt is het moeilijk om je voor te stellen wat er nodig is.
  • Kijk voor inspiratie eens naar de Prikkelarme Cultuuragenda (en meld jouw toekomstige activiteiten daar voor aan!).
  • Meld je aan voor het Start Up traject van Stichting Prikkelarm met een subsidie van De Hersenstichting.
  • In deze video vertelt ervaringsdeskundige Lenny van de schoor, vrijwilliger bij Stichting Onbeperkt Genieten, over overprikkeling en waarom prikkelarme cultuuruitstapjes belangrijk zijn.

Meer weten?