Glenneth Sarkam & Liset Stoffers
Tijdens het programma Samen Inclusief onderzocht de Actiegroep Programma wat er komt kijken bij inclusief en toegankelijk programmeren. Dit deden we aan de hand van een aantal publiekssubgroepen die we graag (beter) willen bedienen. Tijdens (online) kennissessies werd het programmeren met en voor deze subgroepen nader onderzocht. We spraken met experts, ervaringsdeskundigen en medewerkers van wetenschapsmusea en science centers. Op deze plek delen we zoveel mogelijk van de kennis, inzichten, tips en ervaringen die we tijdens deze gesprekken hebben opgedaan met betrekking tot inclusief programmeren.
Prikkelgevoeligheid komt voor bij mensen van alle leeftijden. Deze mensen hebben een lagere tolerantie voor prikkels of een prikkelverwerkingsstoornis. Ruim zes miljoen mensen ondervinden hinder van de vele prikkels in onze samenleving. Dit gaat om 35% van de Nederlanders.
Ruim zes miljoen mensen ondervinden hinder van de vele prikkels in onze samenleving
Voorbeelden van prikkels zijn onder andere drukte, geluiden en andere zintuiglijke waarnemingen. Prikkelgevoeligheid, ook wel overprikkeling, komt veel voor bij hersenaandoeningen. Hersenaandoeningen die kunnen leiden tot overprikkeling zijn een beroerte, de ziekte van Parkinson, angststoornissen, en hersenbeschadigingen door een ongeval. Mensen met een autismespectrumstoornis, ADHD of ADD hebben ook vaak last van overprikkeling.
Voor deze personen is een prikkelarm aanbod van wezenlijk belang bij een cultuurbezoek. Mensen met een prikkelgevoeligheid ondervinden drempels op allerlei vlakken: van weinig tot geen zitplaatsen, de toegankelijkheid van het gebouw, de vele auditieve en visuele prikkels tot het vervoer naar de locatie.
Naar aanleiding van deze kennissessie heeft Het Natuurhistorisch zich aangemeld voor het StartUP traject van Stichting Prikkelarm i.s.m. De Hersenstichting. Lees hier meer over in het Praktijkverhaal ‘Een prikkelarme ochtend in Het Natuurhistorisch’.